Srebrenik: Otvoren najveći pogon za reciklažu u BiH

Bez autora
Jun 26 2011

U prisustvu predstavnika općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti te brojnih zvanica iz Hrvatske i Slovenije, u Špionici kod Srebrenika kompanija OS Petrol otvorila je pogon za reciklažu sekundarnih sirovina. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, u novootvorenom pogonu u Špionici potpuno će se reciklirati otpad iz autoindustrije, kao i plastični i elektronički otpad iz domaćinstava i industrijskih pogona. U najvećem pogonu za reciklažu sekundarnih sirovina u BiH godišnje će se prerađivati skoro 32.000 tona automobilskih guma, starih karoserija, dotrajalih elektroničkih uređaja i stare plastike, koji, kako je rečeno, više neće završavati na divljim deponijama smeća nego će se pretvarati u novi proizvod. U kupovinu proizvodne hale i nabavku najsavremenijih mašina firma OS Petrol uložila je 18 miliona maraka, a novootvoreni pogon, kako je planirano, ostvarivat će promet od skoro 30 miliona maraka godišnje.

Srebrenik: Otvoren najveći pogon za reciklažu u BiHU prisustvu predstavnika općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti te brojnih zvanica iz Hrvatske i Slovenije, u Špionici kod Srebrenika kompanija OS Petrol otvorila je pogon za reciklažu sekundarnih sirovina.

Kako je istakao Mirza Kešetović, direktor OS Petrola, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, u novootvorenom pogonu u Špionici potpuno će se reciklirati otpad iz autoindustrije, kao i plastični i elektronički otpad iz domaćinstava i industrijskih pogona.

U najvećem pogonu za reciklažu sekundarnih sirovina u BiH godišnje će se prerađivati skoro 32.000 tona automobilskih guma, starih karoserija, dotrajalih elektroničkih uređaja i stare plastike, koji, kako je rečeno, više neće završavati na divljim deponijama smeća nego će se pretvarati u novi proizvod.

U kupovinu proizvodne hale i nabavku najsavremenijih mašina firma OS Petrol uložila je 18 miliona maraka, a novootvoreni pogon, kako je planirano, ostvarivat će promet od skoro 30 miliona maraka godišnje. Ova investicija, kako je naglašeno, donijet će korist za općinu Srebrenik, Tuzlanski kanton, ali i za cijelu BiH, jer se, uz zapošljavanje 50 novih radnika, daje i značajan doprinos zaštiti okoline.

Evropski standardi

Kompanija OS Petrol formirana je 1990. godine i već je tada trasirala svoj put prema međunarodnom transportu, koji ju je vrlo brzo doveo do evropskih zemalja, ali i evropskih standarda u poslovanju. Danas kompanije koje posluju u Sloveniji i BiH, a koje su sastavni dio poslovnog kompleksa koji je osnovao i vodi vlasnik Samid Osmanović, zapošljavaju skoro 150 radnika raznih profila, od inžinjera, ekonomista i tehničara do vozača i trgovaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik